HoReCa – Svet hotelijera & ugostitelja

HoReCa je danas značajan poslovni termin koji se prvenstveno odnosi na sektor ugostiteljstva, odnosno na industriju hrane i pića – skladištenje, pripremanje, serviranje…

HOtel, REstaurant, CAfe ili CAtering, (u zavisnosti od toga koga tražite).

Termin HoReCa potiče iz Holandije, a najviše se koristio među evropskim i azijskim preduzećima. Vremonom, globalno tržište je postajalo sve jače i izraz HoReCa je ušao i u žargon industrije Sjedinjenih Država i time osvaja ceo svet.

Ugostiteljska industrija (HoReCa) je danas jedna od najdinamičnijih i najrasprostranjenijih industrija u svetu. Ugostiteljske usluge su široko dostupne, a restorani, hoteli, preduzeća za nabavku i prevoz i mnogi drugi proizvođači svakodnevno naručuju, isporučuju ili obrađuju proizvode na tržištu koje pokriva HoReCa sektor.

Hotelski, restoranski i caffe sektor (HoReCa) je važna usluga u evropskoj ekonomiji i snažno je porastao poslednjih godina. Zajedno, oni čine oko dve trećine prometa. Međutim, uprkos uspehu velikih hotela, brze hrane, lanaca i franšiza, po sadašnjim statistikama, u ovom sektoru u svetu i dalje dominiraju manje, nezavisne (porodične) organizacije.

Danas i kod nas na HoReCa tržištu prisutni su brojni savremeni proizvodi, usluge i trendovi u načinu poslovanja, snabdevanju i funkcionisanju hotela, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata.